Бела торта
За првото тесто се матат белките, постепено се додава шеќерот, па прашокот, какаото, лешниците. Со шпатула убаво се соединува и се става смесата во ростер голема тава, која е обложена со хартија. Се пече околу 10 мин на 180 с.
За второтто тесто се матат јајцата со шеќерот, се додаваат брашното и лешниците. Се соединува сето со шпатула и се печи во истата ростер тава обложена со хартија околу 10 мин.
За првиот фил во тенџере се соединуваат со миксер сите состојки и се вари на тивок оган до згуснување. Се лади со повремено мешање, па се додава изматениот путер и лешниците.
За црниот фил на оган се ставаат млекото, шеќерот и пудингот и се вари до згуснување. Додека е топол се додава чоколадото да се растопи. Нека подизлади па се додава изматениот путер и мелените наполитанки.
Редење- Се поставува прво светлото тесто а врз него се става кафениот фил. Убаво се израмнува. Сега се става темното тесто, а врз него убаво се нанесува жолтиот фил. Цела торта се покрива со изматена шлаг пена и се декорира по желба.
Во оваа торта користев наполитанки, по предлог на Билјана Илиевска, како во нејзината убава објавена кремаста торта.
Простете што нема пресек, но тортата беше за носење.
Лиценца: Сите права се задржани