Испечати

Бела торта

Бела торта

Состојки

  • 1 тесто
  • 4 белки
  • 4лажици шеќер
  • 1 кесе прашок за пудинг со вкус на чоколадо
  • 3лажици крупно мелен лешник
  • 1лажиче просеано какао.
  • 2 тесто
  • 4 јајца
  • 4лажици шеќер
  • 2лажици брашно
  • 4лажици мелен лешник.
  • Прв фил
  • 500мл млеко
  • 4лажици шеќер
  • 2 пудинзи со вкус на ванила
  • 4 жолчки
  • 100гр путер
  • 100гр крупно мелен лешник.
  • Втор фил-
  • 300мл млеко
  • 3лажици шеќер
  • 1 пудинг со вкус на лешник
  • 200гр црно чоколадо
  • 60гр путер
  • 250гр мелени наполитанки со вкус на лешник
  • За декорација 2 кеси бел шлаг и 250 мл кисела вода и чоколадни капки.

Подготовка

За првото тесто се матат белките, постепено се додава шеќерот, па прашокот, какаото, лешниците. Со шпатула убаво се соединува и се става смесата во ростер голема тава, која е обложена со хартија. Се пече околу 10 мин на 180 с.

За второтто тесто се матат јајцата со шеќерот, се додаваат брашното и лешниците. Се соединува сето со шпатула и се печи во истата ростер тава обложена со хартија околу 10 мин.

За првиот фил во тенџере се соединуваат со миксер сите состојки и се вари на тивок оган до згуснување. Се лади со повремено мешање, па се додава изматениот путер и лешниците.

За црниот фил на оган се ставаат млекото, шеќерот и пудингот и се вари до згуснување. Додека е топол се додава чоколадото да се растопи. Нека подизлади па се додава изматениот путер и мелените наполитанки.

Редење- Се поставува прво светлото тесто а врз него се става кафениот фил. Убаво се израмнува. Сега се става темното тесто, а врз него убаво се нанесува жолтиот фил. Цела торта се покрива со изматена шлаг пена и се декорира по желба.

Во оваа торта користев наполитанки, по предлог на Билјана Илиевска, како во нејзината убава објавена кремаста торта.

Простете што нема пресек, но тортата беше за носење.