1. Путерот се растопува и се додава маслото.
2. Фстаците се мелат на јадро и се промешуваат со ванилата
3. Корите за баклава се сечат на квадратчиња со страна 3-5 сантиметри.
4. Секое квадратче од кори се потопува во растопениот путер и масло и се остава во една чинија.
5. Се зема едно квадратче од кори и во центарот се става малку од фстаците.
6. Аглите се земаат и се носат во средината и се притискаат малку.
7. Готовите залачиња се подредуваат во тавичка и се преливаат со преостанатата смеса од путер и масло.
8. Се печат во загреана рерна прво на 230 степени а потоа на 160 до добивање на посакуваната боја.
9. Баклавата се остава да се олади целосно и се посипува со топлиот шетбет.
10. За шербетот во касерола се ставаат сите состојки и се остава да врие 10 мин.
11. Во центарот на секое парченце готова баклава се става по малку од дополнителниот Фстак.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови