Ѓулер инџир
Ова е домашен обид за еден прекрасен турски десерт кој го пробав и многу ми се допадна, а имав прилика на лице место да гледам како го обликуваат. Името не му го знам, па бидејќи смоквите се во акцент, со помош на гугл преведувачот им доделив име кое во превод би требало да значи ружи смокви. За вкусот можам да кажам дека успешно го доловив, а разликата во виткањето и спремањето на ружите овде, кај мене е примитивна. Тие прават голема и малку поцврста смеса, која веројатно машински убаво ја месат. Ја наденуваат на метална шипка, наликува како гирото и на сличен начин и ја сечат со специјален нож во тенки лентички, кои ги виткаат како ружи. Е овде, моите се малку подебели, оти силата не ми стигаше за повеќе да ги истенчам, но чуството на една од убавините на Стамбол сепак е доловено ;)
Сомелете ги смоквите. Сусамот малку потпечете го во суво тавче, но внимавајте да не изгори. Ф`стаците исецкајте ги крупно.
Најпрво ставете ги во сад за месење сомелените смокви, исецканиот локум и сусамот. Убаво е сусамот да е уште топол за полесна обработка на розите. Измесете, па додадете ги и останатите состојки и повторно се убаво измесете.
Со помош на сукало и малку повеќе сила направете од смесата тенка кора помеѓу 2 парчиња мрсна хартија или цврст целофан. Оставете малку да се потсуши и исечете на отприлика 2 см траки и ролајте 3-4 пати образувајќи ружи, па пресечете ја траката. На пресеченото место започнете со ролање на нова смоквина ружа.
Завитканите ружи ставете ги во мали хартиени корпиња за да не им лепи дното.
Лиценца: Сите права се задржани
Благодарам Ики! :)