Црно бели Велигденски колачиња
Бадем колачиња
Прво се мати белката, се додаваат шеќерот, растопеното бело чоколадо, млекото, екстрактот, бадемите, бисквитите.
Убаво сето се изработува со рака.
Се нанесува смесата на даска за колачи и со помош на форма- калапче се вадат форми на бадем.
Се оставааат 1 час да се просушат на воздух, па се потопуваат во растопено чоколадо и се украсуваат со ливчиња бланширан бадем.
Бели бомбици
Прво се мати белката, се додаваат шеќерот, чоколадото бело, кората од портокал, сокот, бадемите, оревите и лешниците.
Убаво се изработува со рака.
Се формираат бомбици и се редат на послужавник.
Потоа се потопуваат во растопено бело чоколадо.
Се декорираат по желба.
Ова е мојот предлог за ситни колачи без кои Велигденската трпеза не може да се замисли.
Лиценца: Сите права се задржани
Јас одев на црно во смеса а бело глазура за контраст.извинете