Турски леб
Подготовка:
1. Од сите наведени состојќи се замесува тесто, на помеко и се остава да стаса.
2. Откако ќе стаса, се дели на два дела, на две топки. Топките се ставаат во тава, на пек хартија и се оставаат повторно да стасаат. Откако ќе стасаат се растегнуваат со рака, се премачкуваат со јајце и по желба може со сусам да се попрскаат или друго.
3. Се пече на загреана рерна на 220 степени, првите 10 минути, а потоа се намалува на 200 степени и така се пече уште 15-ина минути. Последните 7-8 минути може да се покрие со алуминиумска фолија, да не изгори горниот дел. Многу е мек после печењето, воопшто нема тврда кора.
Добар апетит.
*Забелешка - За сите состојки, мерката е чаша од 200мл.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ubavo izgleda, ama jas ne gi gledam sostojkite.
Лепчето е супер