Испечати

Турски леб

Турски леб

Состојки

  • 1 чаша млака вода
  • 1 чаша млако млеко
  • 1/2 свеж квасец или 1 сув
  • 7 лажици зејтин
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 4 и 1/2 чаши брашно

Подготовка

Подготовка:

1. Од сите наведени состојќи се замесува тесто, на помеко и се остава да стаса.

2. Откако ќе стаса, се дели на два дела, на две топки. Топките се ставаат во тава, на пек хартија и се оставаат повторно да стасаат. Откако ќе стасаат се растегнуваат со рака, се премачкуваат со јајце и по желба може со сусам да се попрскаат или друго.

3. Се пече на загреана рерна на 220 степени, првите 10 минути, а потоа се намалува на 200 степени и така се пече уште 15-ина минути. Последните 7-8 минути може да се покрие со алуминиумска фолија, да не изгори горниот дел. Многу е мек после печењето, воопшто нема тврда кора.

Добар апетит.

*Забелешка - За сите состојки, мерката е чаша од 200мл.