![Старинска баклава со ореви](https://moirecepti.mk/content/uploads/2021/01/-%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b8-7e1cb0-800x450.jpg)
Старинска баклава со ореви
Празнична класика. Мојата временска машина, баклавата на баба ми!
1. Во подмачкана тава се редат корите. Секоја кора се попрскува со мешавина од вода и зејтин, а врз секоја трета кора се ставаат сецканите и мелени ореви.
Постапката се поторува се додека да се потрошат корите. Последната кора се премачкува со мешавина од вода и шеќер. Готвачка финта за да не се усукува кората.
2. Баклавата се сече на коцки или дијгонално, кој како љуби. Путерот и зејтинот се загреваат и со таа мешавина се прелива баклавата. Се пече во загреана рерна на 180Ц додека да добие златна боја.
3. Потоа се подготвува шербетот. Водата, шеќерот и лимонот се варат 5-10 мин. Доволно за да згусне, а да не е како мед. Се остава да се лади. Баклавата се лади и се прелива со млак до ладен шербет како би останала крцкава. Кришките лимон се редат на баклавата. Декоративни се и превкусни.
Уживајте во уникатниот вкус на старите времиња!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор-Сподели под исти услови
Супер е