Модриот домат има висока биолошка и здраствена вредност. Резултатите од истражувањата зборуваат дека биохемиските состојки што се наоѓаат во овој зеленчук, може да го намалат холестеролот во крвта и помагнаат да се исфрли од организмот.

Модриот домат, исто така, е голем извор на калиум, и тоа содржи 226 мг. во 100 гр., што овозможува нормална размена на вода помеѓу клетките и ја подобрува работата на срцевиот мускул.

ПОДГОТОВКА:

Рерната загрејте ја на 200 степени.

Доматот и тиквичките измијте ги, исечете им ги врвовите, па и тиквичките и модриот домат исечете ги на тенки листови со дебелина од околу 3-4 мм.

Рузмаринот ситно насецкајте го, маслинките ситно исецкајте ги, а пршутата исекајте ја на покрупни коцкички.

Сето тоа заедно измешајте го во свежото сирење.

Додајте ја жолчката, посолете, попиперете и се заедно убаво измешајте.

Од смесата земајте и ставајте врз листовите од тиквичка и модар домат, па виткајте ролати, а по потреба употребете и чепкалки. 

Ролатчињата густо наредете ги во еден огноотпорен сад премачкан со маслиново масло.

Садот ставете го во загреана рерна и печете го 20-35 минути или додека ролатчињата убаво не пожолтат и убаво се запечат.

Потоа, извадете ги од рерната и послужете.

 

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови