Рококо торта, за мене класика особено филот специјално подготвена за роденденот на мојот сопруг.
Најпрво оделете ги белките од жолчките. Белките избијте ги во цвсрт снег заедно со шеќерот и потоа постепено додавајте ги жолчките. Кога убаво ќе се избијат додадете ги брашното и презлата со пецивото. Мешајќи додадете ги оревите и чоколадото и смесата истурете ја во тркалезно тавче бр.30 обложено со хартија. Печете на 180 степени околу 25 мин.

За филот најпрво оревите попарете ги со врелото млеко и ванилата и потоа додадете го и румот. Чоколадото стопете го на пареа и ставете го во смесата со оревите. Убаво измешајте и додадете го маргаринот претходно избиен со шеќерот во прав. Паниспањата кога ќе се излади сечете ја половина. Врз едната половина ставете половина фил, над филот другата паниспања и остатокот од филот. Најгоре ишарајте со црн крем и чоколадирани топчиња!!!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови