Порано како главно јадење, а денес како прилог на се останато.
Начин на подготовка од кој ќе се воодушевите од мекоста на компирот.
Вкусот за мене одличен.
1 кг компир
Компирот го миеме и лупиме. Го делиме на четвртинки.
Во сад на оган ставаме 1 литар вода и 1 лажица сол да поврие.
Ги ставаме и компирите.
Од како ќе проврие водата варите уште 8 до 10 минути, па ги цедите од водата.
Додавате 4 лажици масло и зачин по желба.
Во тавата каде ќе печеме попрскуваме масло.
Налеваме 1 чаша бело вино и ги префрламе компирите.
Распоредуваме насекаде. Ставаме да се печат околу 30 минути на 200 степени.
Ако сакате повеќе поруменети оставете ги подолго. На здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови