Крем супа од црвена леќа
Да напоменам дека се мери со иста чаша. Мојата беше од 200 мл.
Леќата се плакне. Се чисти од непотребните зрнца.
Во сад на оган ги додаваме чашите супа и ја ставаме леќата да зоврие.
Додаваме и вода.
Варената леќа ја пасираме дирекно во садот.
Го топиме путерот и го додаваме пасираниот кромид.
Пржиме 7-8 мин на тивко, па го додаваме брашното.
Кога ќе добиеме кафенкаста боја го тргаме брашното од оган и го додаваме во леќата.
Наросуваме бибер и сол
На тивко си крчка супата.
Млекото го разматуваме со жолчките и полека со маталка го сипаме во кацеролата.
Матиме додека ставаме во супата.
Оставаме да поврие уште 5 минути.
Јас ја сакам топла, а вие пробајте па кажете. На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови