Колачи со анис
Лесна подготовка, еве како
Тесто
- Измешајте ги сите состојки и замесете го тестото. Доколку е тврдо (зависно од брашното) додадете малку млеко за да добиете тесто кое можете да го расукате.
- Расукајте го во кора и со модла вадете форма каква што сакате (по оригиналниот рецепт се санмо звезди бидејки Анисот е звездаст), наредете ги во плех послан со хартија за печење и печете ги во предходно загреана рерна на 190 степени околу 10 мин.
Глазура
- Пресејте го шеќерот во прав и измешајте со алкохолот, ако сакате додадете и сосема малку жолта боја. Оладените колачиња премачкајте ги глазурата и посипете со мелен Анис. Можете веднаш откако сте го премачкале колачето да посипете и перли.
Совет
- Јас немав Узо, нели поради анисот се става и овој алкохол, се мислев и одлучив да ставам сок од лимон, така да на оваа количина ставив околу 4 лажици сок од лимон, а доколку немате ниту сок од лимон, солидна замена е и млекото кое исто така го ставате од 3-4 лажици, измешате и поливајте врз колачите.
- Со оваква глазура можете да шарате исто така како со глазурата која се прави од шеќер во прв и белка, можете да лепите исто така примерно ако сакате да направите кукичка, ќе се сетите вие што се може да се направи.
Срекни празници!!!
Лиценца: Сите права се задржани
анис е анасон?
комшиката има цело дрво, земавме за оги синко за мешето. тој е тој?
зелени текни нежни иглички?
а да си џапнам јас узо и да кулирам? :) :) :) :)