6
фев
2012
Елбасан тава
Се сецка на коцки месото,компирите,морковот и кромидот.
Од меленото се прават мали ќофтенца, кои се прпелаат во брашно и се полупржат
Во земјена тава се тура малце од маслото и се реди еден ред со сите три видови на месо.Над сето тоа се става еден ред од мешаниот зеленчук(компирите,морковот,кромидот,печурките)
Поново над сето тоа се става од месото и над него повторно се реди зеленчукот.
Најгоре се посипува вегета,малку сол и водата маслото и виното
Се покрива со фолија и се става во фурна да се печи час и 30 минути
На крајот се вади фолијата и му се ренда кашкавал.
Добар апетит
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Елбасан тава или Јогуртли тава, како што битолчани ја нарекуваат, е сосема нешто друго. Таа се прави од јагнешко месо, јајца и овчо кисело млеко, а млечник се прави од јајца, шеќер и слатко млеко.