Испечати

Елбасан тава

Елбасан тава

Состојки

  • 500 грама свинско месо,
  • 500 грама јунешко
  • 300 грама мелено
  • 4 компири
  • 2 главици кромид
  • 2 моркови
  • 200 мл вино
  • 200мл масло
  • 100 мл вода
  • 250г печурки

Подготовка

Се сецка на коцки месото,компирите,морковот и кромидот.

Од меленото се прават мали ќофтенца, кои се прпелаат во брашно и се полупржат

Во земјена тава се тура малце од  маслото и се реди еден ред со сите три видови на месо.Над сето тоа се става еден ред од мешаниот зеленчук(компирите,морковот,кромидот,печурките)

Поново над сето тоа се става од месото и над него повторно се реди зеленчукот.

Најгоре се посипува вегета,малку сол и водата маслото и виното

Се покрива со фолија и се става во фурна да се печи час и 30 минути

На крајот се вади фолијата и му се ренда кашкавал.

Добар апетит