Елбасан тава
Состојки
- 500 грама свинско месо,
- 500 грама јунешко
- 300 грама мелено
- 4 компири
- 2 главици кромид
- 2 моркови
- 200 мл вино
- 200мл масло
- 100 мл вода
- 250г печурки
Подготовка
Се сецка на коцки месото,компирите,морковот и кромидот.
Од меленото се прават мали ќофтенца, кои се прпелаат во брашно и се полупржат
Во земјена тава се тура малце од маслото и се реди еден ред со сите три видови на месо.Над сето тоа се става еден ред од мешаниот зеленчук(компирите,морковот,кромидот,печурките)
Поново над сето тоа се става од месото и над него повторно се реди зеленчукот.
Најгоре се посипува вегета,малку сол и водата маслото и виното
Се покрива со фолија и се става во фурна да се печи час и 30 минути
На крајот се вади фолијата и му се ренда кашкавал.
Добар апетит