Подготовка

1. За корпичките го растопуваме чоколадото со зејтинот. Растопеното чоколадо го премачкуваме (со помош на лажичка или четка) на внатрешноста на силиконски калапчиња за мафини (може и хартиени). Ги оставаме калапчињата кратко во фрижидер, превртени наопаку, врз чинија на која сме поставиле хартија за печење. Премачкуваме уште еден слој од чоколадото и ги оставаме во фрижидер да се стегнат убаво додека го подготвуваме филот.
2. Желатинот го мешаме во водата и го оставаме да набари.
3. Боровинките заедно со шеќерот ги ставаме во тенџере на оган да зовријат. Миксираме со рачен блендер. Ги тргаме од оган и го додаваме набабрениот желатин да се растопи. Оставаме смесата да се олади.
4. Ја матиме слатката павлака и ја мешаме со изладениот фил од боровинки.
5. Ги вадиме корпичките од фрижидер, внимателно ги одвојуваме од калапчињата и ги полниме со филот со помош на шприц за декорација.
6. Декорираме по желба и послужуваме.

*јас користев млечно чоколадо, но не го препорачувам за овој рецепт бидејќи потешко ја одржува формата и премногу брзо се топи.
*излегуваат 6-8 корпички зависно од големината на калапчињата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани