Тиквени мафини со јогурт и брусница
Исклучително кревки, ароматични, сезонски мафини е мојот предлог денес.
Најпрво ја вариме тиквата, за да има време да се исцеди од течноста и да се излади.
Во вангличка ги ставаме јајцата, ванилата, шеќерот и матиме додека убаво не побелат.
Потоа со исклучен миксер ги додаваме маслото и јогуртот.
Промешуваме со жица.
Сега сите суви состојки ги соединуваме во еден сад и ги додаавме на претходната смеса.
Го додаваме и пирето од тиква.
Ја изедначуваме смесата.
Ја распоредуваме во 12 калапи за мафини, во кои има ставано алуминиумски кошнички.
На површината ставаме зрна брусница.
Печиме околу 25 минути на 180 с тепени.
Изладени ги посипуваме со шеќер во прав и ги послужуваме.
Забелешка- наместо брусница може да се користи суво грозје.