Тиквени мафини со јогурт и брусница
Состојки
- 2 јајца
- 2-4 лажици шеќер
- 250мл јогурт
- 3 лажици полни пире од тиква
- 1 ванила
- 75мл масло
- 250гр брашно
- 1 пециво
- 1/2 лажиче цимет
- 1/4 лажиче морско оревче
- 1/4 лажиче сол
- 50гр сува брусница
- Шеќер во прав по потреба
Подготовка
Исклучително кревки, ароматични, сезонски мафини е мојот предлог денес.
Најпрво ја вариме тиквата, за да има време да се исцеди од течноста и да се излади.
Во вангличка ги ставаме јајцата, ванилата, шеќерот и матиме додека убаво не побелат.
Потоа со исклучен миксер ги додаваме маслото и јогуртот.
Промешуваме со жица.
Сега сите суви состојки ги соединуваме во еден сад и ги додаавме на претходната смеса.
Го додаваме и пирето од тиква.
Ја изедначуваме смесата.
Ја распоредуваме во 12 калапи за мафини, во кои има ставано алуминиумски кошнички.
На површината ставаме зрна брусница.
Печиме околу 25 минути на 180 с тепени.
Изладени ги посипуваме со шеќер во прав и ги послужуваме.
Забелешка- наместо брусница може да се користи суво грозје.