Сконс со чоколадо и круши
Крушите ги лупиме и ги отстрануваме семките.
Ги сечкаме на коцки и ги редиме на мрсна хартија, а потоа ги печеме на 180 степени 20 минути.
Ги вадиме од рерна и оставаме да изладат.
Брашното го мешаме со пецивото и шеќерот, а потоа го додаваме и путерот. Мешаме со миксерот иако е густо.
Додаваме вода и јајца.
Крушите кои веќе се ладни ги додаваме во садот со смесата.
Темната чоколада ја рендме и таа ја додаваме во смесата.
Мешаме со миксерот додека да добиеме хомогена смеса.
Ако се лепи многу додајте малку брашно.
Со лажица земаме од смесата и ставаме на хартија за печење. Така наредените колачиња ги тапкаме со водена рака, па ги премачкуваме со матена жолка од јајце. Врз жолчките наросуваме шеќер. Рерната е веќе жешка и тавата оди на печење. Печете 20 минути на 180 степени,
Забелешка
Јас додадов 2 мали јајца, значи од најмалите. Колачите се меки и сочни.
На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Знам дека сакаш боровинки, па можете да ги пробате сконските со боровинки и тие се превкусни:)
http://moirecepti.mk/post/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-skones
Децата ми викаат дека повеќе им личат на ќофтиња,отколку на колачи.Но како и да е вкусни се премногу, а и колку да стојат остануваат ровки.