Лесно за приготвување, превкусно за мацкање доколку не го приготвите со прилог.

Месото исецкајте го на коцки, големина по желба. Пропржете го во масло убаво.
Празот или кромидот исецкајте го и додадете го на месото. Пржете додека не испари целата течност. Треба убаво да се запржат и празот и месото.

Во една чаша течност (вода, пиво или вино) растворете една полна лажица густин и додадете ја во месото со праз. Затворете со капак и оставете да се крчка барем 30ина мин. Доколку сметате дека е малку течност, слободно додадете. Треба да добиете убав сос.
Јас зачините секогаш ги додавам пред крај. Растворете го фантот и додадете го во месото, промешајте и потоа доколку има потреба додадете сол и бибер.
Мајчината душичка наросувајте ја со прсти неколку пати по целата површина на месото. Промешајте и пробајте на вкус да видите дали е доволно.
Оставете го месото затворено, нека се спојат вкусовите, а за тоа време пригответе прилог по желба.
Кај нас тоа беа домашни јуфки, едноставно варени.
Во поголем сад измешајте ги јуфките со месото и дури тогаш додадете го сенфот.

Пријатно јадење! :)

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани