Воодушевена сум од овие переци со спелта. Топло ви ги препорачувам да ги направите, а и количински излегуваат многу парчиња.

1. Во еден сад соединуваме брашно и куркума и промешуваме.
2. Во друг сад соединуваме кисело млеко, омекната маст или путер, жолчки, сода, пециво, сол, сок од лимон. Промешуваме со вилушка.
3. Оваа смеса ја истураме во брашното и куркумата и замесуваме нелепливо тесто.
4. Од тестото сучиме кора, со дебелина од 3-4 мм и со калапче за переци се прават форми. Ги редиме во плехови.
5. На дел од переците, прво со четка по малку ги премачкав со вода и им ставив сусам, а дел беа без сусам.
6. Ги печеме во загреана рерна околу 15 минути.
7. Ги вадиме на решетка да се изладат, па ги послужуваме.
На здравје.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани