Меден линцеров тарт
1. Во сад со дебело дно ставете јајцето и шеќерот.
2. На тивок оган мешајте додека шеќерот не се стопи.
3. Додадете го медот, сода бикарбона, маслото и промешајте уште 3 -4 минути на тивок оган.
4. Оставете ја смесата да одмори 5 минути.
5. Додадете брашно, замесете тесто и поделете го на едно големо и едно помало топче.
Рассујкате го големото топче тесто врз хартија за печење и печете во тава или форма со големина по желба (јас ја печев во тава со дијаметар 30 см. и остана тенка) Од другото топче оформете декорација. Испечете го тартот и колачиња во загреана рерна на 220 степени.
За филот
Сварете сируп од 100 мл. вода и 2 полни лажици шеќер и додадете 4 излупени и исечени праски, Отпенете и варете на тивок оган 15 минути. Блендирајте и како поизстине малку намачкајте го колачот.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови