Маринирани куглички од цедено кисело млеко или јогурт – алијас ЛАБНЕХ
1. Навлажнета густа газа се става врз цедалка и во неа се истура веке посолениот густ јогурт или кисело млеко, се остава во фрижидер да се цеди 24 часа.
2. Се вади од газата и се оформуваат топчиња кои ќе ги увалката или попрскате со малку од зачините.
3. Во сад ставете од зачините, налијте маслинов зејтин.
4. Префрлете ги направените топчиња во садот - треба да се облиени со зејтинот.
5. Вратете ги во фрижидер и вадете по ваша потреба.
Совет
Ова е прав деликатес. Вака спреманото цедено млеко може во фрижидер да стои и 2 недели. Зачините се навистина по ваш избор, зачинувате со зачини кои вашето семејство ги обожава.
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Тава за пржење ; Касерола
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор-Сподели под исти услови
A nema da se zgusti maslinovoto maslo vo frizider?
Фала ти !
ги направив од овчо кислео млеко. толку беше густо, што не морав ни да го цедам, само го црпев со лажица за сладолед
Поздрав до сите и до Оги синко - до сите - буквално сите ве гушкам...
од овчото кисело, густо како павлака, ептен се лудило. не го ни цедам киселото млеко, е толку е лудница :)
а па дека иначе нешто нормално има во мојава куќа :) :) :) :)