Еден интересен начин да си приготвите благи палачинки кои се убави и на изглед и во вкус. Особено им се радуваат децата.

 
Изматете го јајцето, додадете малку сол и шеќер, додадете го млекото и киселата вода па постепено додавајте го и брашното. Мешајте убаво со маталка. Треба да добиете средно густа смеса, ако ви се чини дека смесата е прегуста, додадете малку кисела вода.
Од оваа смеса, тргнете на страна во ѓезве околу 250 мл, додадете какао и шеќер и убаво измешајте да нема грутчиња.
Потоа загрејте го тавчето за палачинки и премачкајте го со масло. Пред секоја палачинка, премачкувајте го тавчето со масло.
Прво истурете од кафеавата смеса тенок млаз и исцртајте шара, а по 10тина секунди, додадете од белата смеса измеѓу кафеавите шари. Можи и преку целата кафеава шара да додадете од белата смеса, така само едната страна ќе ви дојде шарена. Остатокот од печењето на палачинките е како вообичаено при подготовката на палачинки.
После печење, додадете од вашиот омилен крем и завиткајте ги во должина на шарата.
На здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови