Грклани
Подготовка
1.Лиснатото тесто исучете го. Исечете го на ленти со ширина 1,5-2 цм.Калапите премачкајте ги со путер. Обвиткајте ги со ленти од лиснатото. Пред печење премачкајте ги со јајце.
2. Кремот се прави стандард, како пудинг. Во мал дел од млекото растворете го пудингот, брашното и јајцето. Останатото млеко со шеќерот ставете го да зоврие и ставете го пудингот. Варете додека не се згусти. Тргнете го настрана од огнот и ставете го путерот во жешката смеса. Промешајте. Нека се олади.
3. Слатката павлака изматете ја и во неа додавајте лажица по лажица од изладениот пудинг.
4. Гркланите печете ги во загреана рерна на 200 степени. Изладени наполнете ги со кремот. Одозгора наросете ги со шеќер во прав.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови