Веган чизкејк ми е еден од омилените десерти моментално. Многу е лесен за подготовка (буквално се подготвува во блендер), многу е вкусен, а згора на тоа е и здрав.

Подготовка:

1. Сите состојки за основата ги обработуваме во процесор, додека не се сомелат убаво лешниците. Смесата ја натапкуваме на дното од калап за чизкејк (20х10цм) и оставаме во фрижидер.
2. Го обработуваме сите состојки за светлиот фил во блендер, додека не добиеме совршено кремаста смеса, без грутчиња. Зависно од блендерот, може да биде потребно подолго време, за да се постигне овој ефект, но многу е важно да биде се убаво изедначено и мазно.
3. Во чист блендер ги обработуваме сите состојки за темниот фил, додека не добиеме сосема мазна смеса.
4. Една третина од темниот фил ја истураме во калапот врз основата и оставаме во замрзнувач 1 час. Потоа додаваме половина од светлиот фил, па повторно оставаме во замрзнувач да се стегне околу 1 час. Додаваме уште една третина од темниот фил, па светлиот и завршуваме со темниот фил на истиот начин. Оставаме во замрзнувач преку ноќ.
5. Го вадиме калапот од замрзнувач и го оставаме во фрижидер барем 2 часа пред послужување. Потоа може да го чуваме во фрижидер, не мора да се враќа во замрзнувач.
Многу е вкусен и кремаст. На здравје!

*чашата е од 250мл
*јас користев комбинација од агаве и јаворов сируп, но може да се користи само еден од овие два засладувачи и во количина прилагодена по ваш вкус
*може да се направи и само во два дела - прво едниот, па другиот фил за поедноставување и убрзување на постапката.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани