Божиќна баклава
Во тава се топи маргаринот и се додава маслото за готвење. Потоа се додава и гризот и се готви 3-4 мин.
200гр ораси се сецкаат, 200гр се мелат.
Се зема една кора и врз неа се пропрскува со смесата со гриз и масло. Потоа се ставаат мелените ораси низ цела кора, а на почетокот од кората се редат под линија сецканите ораси. Се зема мало стапче и кората се мора околу него во ролна. Почнувајќи од средината кон краевите се гужва и се става во тава за печење. Зависно од тоа колку кори имате, се распределува смесата и состојките и се редат во ред. Се сече на 4 дела и се става да се пече на 180 степени, половина час.
Во меѓувреме се подготвува шербетот. На оган се става 1 литар вода и 1 килограм шеќер и се вари 5-6 мин, за да се згусне смесата.
Врз испечената и оладена баклава, се става врелиот шербет и се остава да одстои неколку часа пред сервирање.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови