6
мар
2023
Баклава
1. Фил-Се матат јајцата со шеќерот.Се додава брашното и оревите.Се реди на секој ролат по 3 полни лажици од филот.
2. Се земаат по 3 кори и на секоја кора се прска со масло. На третата кора се става фил и се витка во ролат.
3.Од сите кори излегуваат по 8 ролати-(зависи од корите колку ги има) кои се редат во голем плех од рерна. Се сечат по желба и се попрскува со масло. Се печи во загреана рерна на 220С/25мин. Кога ќе се олади се полива со топол шербет.
Шербет
1 200гр шеќер, 750мл вода се вари до вриење.Така се вари 7мин.Се остава 3 мин да олади и потоа се попарува ладната баклава.
Лиценца: Сите права се задржани