Подготовка:

1. Во млекото го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка ги ставаме стасаниот квасец, масло, путер, сол, јајце, јогурт и промешуваме со вилушка. Постепено додаваме брашно и замесуваме средно меко тесто. Го покриваме со чиста крпа и го оставаме да се дуплира.
3. За тоа време во чашата на нутрибулет ги соединуваме сите состојки за премаз. Од стасаното тесто сучиме правоаголна кора, која убаво ја премачкуваме со премазот. Ја сечеме на квадрати. Исправени квадратите ги редиме еден до друг, во долгнавест правоаголен плех, за леб. Одозгора премачкуваме со остатокот на јајце и наросуваме сусам.
4. Оставаме да стаса околу 30 минути, па го печеме во загреана рерна да зарумени. Сервираме топол со чаша јогурт.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани