Розен кори со плазма бисквити, ореви и замрзнати портокали
Моите омилени розен кори...
Еве уште еден прекрасен рецепт, предлог за празнична трпеза.
Еден ден пред да ја подготвиме тортата ги подготвуваме портокалите.
Измиените портокали со жешка вода ги оставаме да одстојат во сад со вода, во кој има додадено и едно лажиче сода бикарбона.
Потоа ги миеме убаво и ги оставаме во замрзнувач, да замрзнат.
Во касерола на тивок оган ги ставаме млекото, шеќерот да почнат да вријааат.
Нека провријаат 2-3 минути, па ги додаваме чоколадото и путерот.
Смесата на тивко ја изедначуваме со постојано мешање.
Тргаме од оган.
После 10 минути ги додаваме мелените плазма бисквити, мелените ореви и ренданите на ситна страна на рендето портокали.
Промешуваме и убаво соединуваме.
На даска за колачи ставаме една розен кора.
Нанесуваме од се уште топлиот фил, 3-4 лажици и израмнуваме.
Повторно кора, фил....до истрошување на состојките.
Најгорната кора не ја премачкуваме.
Врз неа ставаме алуминиумска фолија и некој тежок предмет.
Нека одстои така 2-3 часа.
Потоа тортата ја прелеваме со подготвената чоколадна глазура, нежно расфрламе конфети.
Сечиме на штангли и послужуваме.
Лиценца: Сите права се задржани
Bi ve zamolila da ne go menuvate nazivot i sostojkite na receptite koi gi isprakame
Zatoa sto koristev PLAZMA BISKVITI
Ednostavno ne e isto da se koristi posni ili mrsni biskviti...koi gi ima mnogu na pazarot
Krajniot rezultat na vkus ni slucajno ne e ist
A veke na stranava pocnaa da se reklamiraat brendovi
Sto ako eden den bidat sponzori Stark,Podravka????
Ova e moja najdobronamerna zabeleska i se nadevam deka ke mi dozvolite da go promenam imeto na receptot i sostojkite
Mnogu cesto gi podgotvuvam vo najrazlicni kominacii na sostojki
Za mene imaat mnogu eleganten izgled i sekoja za sebe ima odlicen vkus