Калинките добро исчистете ги од кората.
Гледајте да не оставите од она жолткото затоа што ќе горчи сокот.
Во еден подлабок сад, попрскајте шеќер, па ставете зрнца од калинка.
Стиснете со раката, па пак повторете ја постапката додека имате калинки.
Оставете така преку ноќ, а потоа на блендер убаво испасирајте и исцедете.
Соберете во шишенца и зовријте ги да се повлечат капачињата.
Сокот е преубав,
За здрав не спомнувам, зашто сите знаете дека е здрав.
Искористете го и како додаток во слатки.
На здравје со прекрасниот мирис на калинката.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови