Саудиски Мутабак -Mutabbak
Зборот мутабак на арапски значи „преклопен“.
Муртабак е еден од најмногу популарни рецепти, на улична храна и е познат и како „Мартабак“.
Мартабак е полнето и пржено лепче, палачинка, која често се служи како улична храна во земји како Саудиска Арабија, Јемен, Индонезија и Малезија.
Иако полнењето може да варира, најпопуларното полнење вклучува пилешко месо, мелено месо, јајца, лук, кромид,........зачини
Па еве ја изведбата во мојата кујна на ова вкусно јадење.
Прво во ванглилчка ги ставаме солтта, маслото, брашното и додаваме вода.
Замесуваме, мазно нелепливо тесто.
Врз него капнуваме 2-3 капки масло, го покриваме и оставаме да одмори, додека го подготвуваме полнењето.
На загреано масло го запржуваме ситно сецканото кромидче, додавме сецкан лук.
Потоа додаваме ситно сецкан пилешки, стек, пржиме, зачинуваме, па додаваме сецкано чили, коцки црвен домат.
Крчкаме неколку минути.
На крај додаваме сецкан магдонос или коријандер.
Перца од млад кромид немав и не ставив.
Вака подготвеното месо го оставаме да се излади.
Земаме 2-3 јајца, ги зачинуваме и ги додаваме на претходно подготвениот фил.
Соединуваме.
Сега тестото го делиме на 6 топчиња.
секое топче го расукуваме во танка коричка.
Во средината ставаме парче моцарела и врз него убаво полни 2,3 фил.
Преклопуваме од едната, па од другарат страна.
Ги преклопуваме уште двете страни.
Формираме коцка.
Загреваме тава на умерен оган.
Ставаме некоја капка масло.
Ги пржиме од двете страни да заруменат.
Со штипалка го фаќаме парчето Мартабак и го запржуваме и на страничните делови.
Ги ставаме на хартија, кратко и топли ги послужуваме.
Топло ви препорачувам да ја подготвите оваа несекојдневна рецепта
Лиценца: Сите права се задржани
Imam minimalni odstapki od orginalniot recept.
Vo testoto stavaiv troska svez kvasec, a vo orginalot nema
Vo filot ne staviv perca od kromid, gi nemav vo momentot
Receptov moze da se pogledni i na youtube
Vo nekoi verzii, dodavaa i isprzen omlet, vo nekoi celi jajca,...
Nikogas ne sum zavirila vo kujnata na Saudiska Arabija...
No mojot pomal sin bese tamu na rabota poveke od 7 meseci...pa citav za nivnata kultura, tradicija, obicai, kujna..
Taka dojdov i do receptov
Kralsotovo Saudiska Arabija, e najgolema drzava na Arapskiot poluostrov
Glaven grad e Rijad, a tamu se naogaat i dvete najsveti mesta na islamot Meka i Medina
Toa e zemja vo koja vladee zakon, pravo,
Zemja so bogata kujna, so mnogu zacini, pa vredi i nesto da se proba....
Наздравје да ви биди, а јас ќе си го ставам на листа за правење во најскоро време
milo ke mi bide ako go podgotvis