
Тробојна кокос торта (јубилеен 100-ти рецепт)
Кога се зачленив на оваа страна, тоа беше првично за да побарам совет, да прашам, да научам нешто од големите готвачи кои ги следев. Не ни помислував дека и јас некогаш ќе стигнам да споделам некоја јубилејна бројка. Но еве, полека, полека, речиси 4 години одкако се зачленив, стигнав до 100, иако не толку совршени рецепти како Вашите, драги мои пријателки, членки готвачи на страната, но сепак се радувам на бројката. Вие бевте мојата мотивација и поттик за да поминувам повеќе време во кујната, да испробувам и да видам дека и дури рецептите со многу состојки се лесни ако имаш кој да ти покаже, и да те подучи. А токму тоа го најдов тука и за тоа сум бескрајно благодарна на тимот на МоиРецепти, што ни обезбедија вакво прекрасно катче и што секојднево се грижат за ова наше место за дружба.
Иако порано кокосот не го сакав во десертите, во последно време увидувам дека можеби претходно не сум го пробала во вистинската комбинација, =))) па за мојот 100-ти рецепт ја одбрав токму оваа кокос торта.
1. Најпрво, белките се матат со прстофат сол, па постепено се додава шеќерот. Се додава брашно и кокос, се меша лесно со шпатула. Се истура во обложена тава (бр. 26) со обрач кој се вади и се печe во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.
2. Се загрева слатката павлака, со шеќерот во прав, па се додава чоколадото искршено на коцки. Се меша на ниска температура, па се трга настрана.
3. Жолчките се матат со шеќерот и густинот. Во тенџере на оган се загрева млекото, па кога е веќе стигнато до точка на вриење (но не зовриено) го прелеваме во садот врз жолчките, истовремено матеjки со миксер, па целата смеса ја враќаме на тивок оган, цело време мешајќи додека не се згусни.
4. Одкако е згуснат ванила кремот, го тргаме настана и го додаваме путерот исецкан на коцки, и мешаме да се соедини, па го тргаме настрана, да се излади.
5. Кога пандишпанот е малку подизладен, го попрскуваме со млако млеко, почекуваме малку да се впие убаво, па го прелеваме со чоколадниот крем. Чекаме убаво да се здрви, за да не се измешаат деловите, па кога е стегнат чоколадниот дел, прелеваме со ванила кремот (претходно изматете го со миксер).
Украсете со матена слатка павлака и потпечен кокос.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Тортава е совршена и сигурно и превкусна!
Се дружиме и понатаму!
уживај во товето убаво слатко постигнување, уживам и јас во твоите рецепти и ти посакувам уште многу јубилејки да ти се редат :*
Ќе се радувам и на личното запознавање и средба со тебе, зошто пак и тие наши МР познанства секој пат преоѓаат во пријателства. Поздрав моја виртуелна пријателке, и до скоро видување!
Тортата превкусна! Уште еднаш честитки за овој твој посебен јубилеј!
Pastel mila, ti ja cestitam prvata stotka, vremenskiot period i ne e tolku vazen, sekoj so svoite obvrski.
Mnogu mi se dopagjaat tvoite recepti, a posebno Monte tortata, a napredokot ti e ocigleden. Ti posakuvam uste jubilei, poleka ama sigurno neli?
Kako Vale i jas bi sakala da se zapoznaeme na nekoja se nadevam idna sredba. Cestitki uste ednas i se najdobro ti posakuvam :)
Ti pozeluvam da si proslavis uste mnogu jubilei ispolneti so prekrasni recepti i ubava druzba:)
Torta ti e preubava, kokosot mnogu go sakam, posebno vo vakva kremasta, coko/kokos kombinacija... super e!!!
Ti pozeluvam se najubavo uste ednas i mnoogu te pozdravuvam:)
тортава е токму по наш вкус, ја пробавме во мислите :)
Драго нѝ е што си одамна со нас, а уште повеќе нѝ е драго што стигна до твојот прв значаен јубилеј. Твоите рецепти навидум изгледаат стандардни, но во секој од нив се чувствува нота на индивидуална креативност и комбинирање на состојки и постапки. Тоа ги прави уникатни, и го дефинира твојот стил.
Ти благодариме за сите твои рецепти и ти подаруваме Делимано Стоун Леџенд Мултинаменска тава со капак за печење во рерна. Честитки!
Со надеж за скоро лично запознавање, како и нови твои рецепти,
тимот на МоиРецепти
Ti posakuvam uste mnogu, mnogu ubavi recepti, jubilei, ubava druzba, ispolnetost so pozitivna energija... :-)
Tortava e po moj vkus....odlicna :-)
Посакувам уште многу често да те следам на сајтов.Поздрав.