Испечати

Чоколадна шарлота

Чоколадна шарлота

Состојки

  • 1 кутија пишкоти (или 400 г готов ролат)
  • Крем
  • 300 г чоколадо за готвење
  • 1 лажица какао
  • 3 белки
  • 200 г шекер
  • 400 г слатка павлака
  • 100 г маргарин
  • 3 лажици млеко
  • Фил
  • 2 пакетчиња бел крем фил
  • 250 мл млеко

Подготовка

На пареа се топи чоколадо со млекото и маргаринот. Белките се матат со половина шекер а слатката павлака со другата половина шекер а потоа се мешаат заедно а им се додава и растопеното чоколадо. Тенџере или друг длабок сад се постила со проѕирна фолија и се редат пишкотите предходно натопени со рум. Јас овој пат рецептот го направив со готов ролат. Го исечив на парчиња дебели околу 1 см и ги наредив на дното и страните на садот. Потоа се полни со приготвениот фил. Вака приготвената смеса се остава да се стегне неколку часа во фрижидер. Во меѓувреме го правиме филот со белиот крем фил и изладено млеко. Ја вадиме шарлотата од фрижидер и ја филуваме и декорираме по желба