Посни варени ѓевречиња
Состојки
- 1000 гр брашно
- 1 коцка квасец
- 500 мл вода за варење на гевречињата
- 2 лажици мед
- 100 гр сусам
- 300-400 мл вода за месење на тестото
- 1/2 лажиче сол
- 1/2 лажиче шекер
Подготовка
Го замесуваме брашното, 1/2 лажиче сол и 1/2 лажиче шеќер со квасецот и водата и го оставаме тестото да скисне.
Откако ќе биде готово правиме ѓевречиња и на оган ставаме во тенџере 500 мл вода со две лажици мед да зоврие. Во зовриената вода ги вариме ѓевречињата, потоа ги ставаме во плех, ги наросуваме со сусам и ги печеме во загреана рерна на 200 степени околу 30-минути.
Многу вкусни, брзи и лесни тамам за постиве , ххе
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Тава со рачки Ростер