Испечати

Видео рецепт: Палента со Рузмарин

Видео рецепт: Палента со Рузмарин

Состојки

    Палентата е извонредна состојка која често се користи во италијанската кујна. На северот од Италија вообичаено е палентата да се служи почесто од паста. Денес ќе Ви покажеме начин на подготовка со рузмарин и уште некои вкусови за дополнителен ефект.

    Состојки

    • 1 супена лажица рузмарин
    • 50 грама путер
    • 100 милилитри млеко
    • 150 грама палента
    • 50 грама сирење
    • 350 милилитри топла вода
    • Сол и бибер
    • Маслиново масло

    Подготовка

    Чекор 1: Ставете тава за сос на оган и во неа ставете млеко, гранчиња рузмарин, сол, бибер и маслиново масло. Оставете ги состојките полека да се загреат.

    Кога млекото ќе биде пред зовривање и различните вкусови ќе почнат да се спојуваат, додадете ја топлата вода и почнете да ја додавате палентата.

    Во оваа фаза на подготовката мешајте без престан додека водата се загрева и палентата почнува да се вари.

    Мешајте, мешајте и мешајте додека палентата се загрева и нараснува.

    При крајот го ставаме путерот за да добиеме вкус и текстура... измешајте го во смесата.

    На крај ставете го сирењето. Овде ќе ни одговара било кое сирење со добра текстура.

    Чекор 2: Време е за сервирање: Ставете ја палентата во чинија правејќи круг во средината. Овде ја сервираме со говедско рагу...

    СОВЕТ: Палентата го поприма вкусот на состојките кои ќе ги ставите во неа... Поздрава е ако ја направите само со млеко и вода, но понекогаш може да ѝ недостасува вкус. Овде главна состојка е рузмаринот, а путерот и сирењето му даваат полн вкус на јадењето.

    Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Касерола