Погачки со салама и кашкавал
Состојки
- 500 грама млеко
- 2 кафени шолји зејтин
- 2лажички сол
- 3лажички шекер
- 2 јајца
- 400 грама салама
- 250грама кашкавал
Подготовка
Се замесува тесто од млеко, сол, шеќер, зејтин, квасец и брашно по потреба. Се остава да надојде. Затоа време се ренда саламата кашкавалот и се додават две белки и се соединува смесата. Готовото тесто се дели на 21 парче се прават топчиња. Секое топче малку го развлекуваме со сукало го ставаме филот во средина и затвараме прво со две спротивни страни потоа со другите две страни во вид на плико. Се редат во плек подмачкан со масл. Се премачкуват со дветете жолчки и се посолуват со сусам