Испечати

Црнче

Црнче

Состојки

  • 500 МЛ КИСЕЛО МЛЕКО
  • 2 ФИЛ. ЗЕЈТИН
  • 2 ЛАЖ МАЛИ СОДА БИКАРБОНА
  • 2 ЛАЖ КАКАО
  • 5 ФИЛ. ШЕКЕР
  • 6 ФИЛ. БРАШНО
  • 1 КУХИНСКО ЧОКОЛАДО

Подготовка

Се става киселото млеко во длабок сад, потоа се додава зејтинот, содата,  какаото, шеќерот и на крај брашното. Целата таа смеса се меша со лажица. Смесата ја ставаме во подмачкан плех и печиме 25 мин на 250 степени, а после 15 мин. на 100 степени.
Кога ќе застине одозгора се мачка со мармалад, па растопено чоколадо.