Испечати

Виршла желки

Виршла желки

Состојки

  • 1 жолчка
  • 1 лажиче сол
  • 1/2 квасец (коцка)
  • 1/2 кг брашно
  • 200 мл млеко (спрема потреба +/-)
  • 100 гр павлака
  • 5 виршли

Подготовка

Се остава квасецот во малку топла вода, брашно и шеќер да стаса и се додава на брашното. Се додаваат и павлаката и солта и со млако млеко се меси тесто. Се остава на топло да стои околу половина час. Се премесува и се расукува кора со дебелина од пола сантиметар од која сечиме кругови и ленти со ширина од 1 см кои ќе служат како нозе. Виршлите ги сечиме на четвртинки.
Во подмачкан плех редиме 2 ленти, парче виршла и најгоре кругот малку засечен, кој ќе служи место оклоп на желките. Се премачкуваат со жолчката, по желба можи да ги посолите малку. (а следен пат мислам да ги испробам и со сенф и буковец). Се печат на температура од 200 степени додека малку ја потемнат бојата.
Добар апетит!