Испечати

Пирош пита

Пирош пита

Состојки

  • 400 г. варен компир
  • 1 свеж квасец
  • 70 г. маргарин
  • 3 јајца
  • 300 г. тврдо сирење (кравјо или овчо)
  • 600 г. брашно
  • 3 страка праз
  • 200 мл. млеко
  • 50 г. сусам

Подготовка

1. Празот го сечеме на кругови и малку го запржуваме со пола од маргаринот и додаваме малку зејтин. Додаваме малку сол и бибер,промешуваме и пржиме додека празот не омекне.
2. Ја тргаме тавата од оган и внатре го додаваме издробеното сирење и 1 јајце.Се заедно промешуваме додека филот не се соедини.
3. Во едно мало тенџере го ставаме млекото да се смлачи,го тргаме на страна и го додаваме квасецот и мешаме додека квасецот не се растопи.
4. Во длабок сад го ставаме брашното го додаваме преостанатиот омекнат маргарин,ставаме малку сол,го додаваме сварениот исцеден од вода и испасиран компир,2 белки и млекото со квасецот.Се заедно промешуваме и на побрашнета работна маса изработуваме глатко тесто.Формираме топка и го оставаме тестото покриено да стои 30 мин.
5. Од тестото формираме 2 еднакви топки и првата кора ја сукаме колку што е голема тепсијата (бр 32) во која сме ставиле хартија за печење.Малку краевите ги свиткуваме кон внатрешноста од тепсијата(како на сликата) и го распоредуваме филот.
6. Од другата кора со сукало развлекуваме кора исто колку што е голема тепсијата и со алатка сечеме ленти.
7. Пола од лентите ги распоредуваме врз филот во тепсијата и ги премачкуваме со 2 разматени жолчки.Преостанатите ленти ги редиме во обратен правец и тие ги премачкуваме со разматени жолчки.
8. Ја посипуваме питата богато со сусам и ја ставаме во загреана релна да се пече на 200 Ц. околу 60 мин.После 30 мин питата ја покриваме одозгора со фолија да не ни изгори.