Чоколадни колачи
Состојки
- 300 грама шеќер во прав
- 85 грама какао
- 1/4 лажица сол
- 2 до 4 големи белки од јајца, на собна температура
- 1 лажица екстракт од ванила
- 300 грама рендано црно чоколадо
Подготовка
Загрејте ја рерната на 250 степени. Ставете хартија за печење на тавата за печење.
Во голем сад, размешајте ги заедно шеќерот во прав, какаото и солта. Додадете ги белките (почнете со 2) и екстрактот од ванила и мешајте. Ако смесата е премногу густа додадете уште белки.
Со лажица распоредете ја смесата на тавата за печење. Печете околу 14 минути додека горниот дел од колачињата не напукне малку. Оставете ги колачињата да се изладат пред да ги извадите од тавата.