Испечати

Торта со смокви и кајсии

Торта со смокви и кајсии

Состојки

  • 10 белки
  • 250гр шеќер
  • 300гр лешници печени
  • 250гр суви смокви
  • 250гр суви кајсии
  • 1 лажица брашно
  • 10 жолчки
  • 250гр шеќер во прав
  • 1 маргарин
  • 100гр чоколадо за готвење
  • 1 кесичка шлаг крем од чоколадо

Подготовка

Белките ги матиме со шеќерот. Смоквите и кајсиите ги сецкаме, а лешницте ги толчиме и ги додаваме во белките. Се додава брашното и убаво се меша. Пандишпанот го тураме во плех обложен со хартија за печенје и го печиме. Го подготвуваме филот. Жолчките ги матиме со шеќерот во прав. Настрана го биеме маргаринот, а чоколадото го топиме на пареа. Жолчките гио мешаме со маргаринот и чоколадото и убаво мешаме. Пандишпанот го сечеме на три ленти и секоја лента ја филоваме со филот. Тортата ја премачкуваме одгоре со шлаг крем од чоколадо и декорираме по желба.