Испечати

Крофни

Крофни

Состојки

  • 250 мл млеко
  • 40 гр свеж квасец (или 15 гр сув)
  • 1 лажица шеќер
  • 1 ќесиче ванилин шеќер
  • на врв на лажиче сол
  • неколку капки ракија
  • 50 гр омекнат путер
  • 2 јајца
  • 600 гр брашно

Подготовка

1. Квасецот се става во млакото млеко со шеќерот и една лажица брашно да запени.

2. Потоа се замесува тесто додавајќи ги останатите состојки.
Тестото се остава да се дуплира.

3. Откако ќе нарасни се расукува на благо набрашнета површина и кружен калап се вадат форми кои покриени се оставаат да отстојат 10на минути.

4. Се пржат редоследно започнувајќи од страната која лежеле сега да е горе.
Вака направени со дупче во средината не им треба многу време да се испржат. По некоја груба пресметка отприлика по минута, но не и две од секоја страна.

5. Испржените крофни се одложуваат врз кујнска хартија и потоа се прпелкаат во шеќер во прав.