Кромидарник со ќофтиња
Состојки
- околу 0,5 кг и повеќе кромид
- 1 ракиено чаше + ¾ чаша вода
- 2-3 суви пиперки
- 1,5 лажица црвен пипер
- 2 домати
- За плескавици
- 0,5 кг мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 јајце
- 1 лажица сув зачин
- 1 лажиче оригано
- 0,5 лажиче црн бибер
- 1 лажица зачин за грчко ќофте
- 1 дебела кришка сув леб натопен во вода
Подготовка
1. Од состојките за плескавици измесете компактна смеса и ставете ја во фрижидер.
2. Кромидот исечкајте го во парчиња со средна големина и ставете го во тава со ракиеното чаше вода да динста. Доколку е малку додадете уште едно.
3. Кога ќе испари водата, додадете 1-2 ракиени чашиња масло и прежете додека омекни и подотемни за нијанса.
4. Посолете, додадете го пиперот и откако ќе се соедини додадете ги доматите претходно излупени и изрендани. На крај додадете ја и водата. Доколку сакате ставете малку бибер и сув зачин.
5, Од смесата со мелено месо направете плескавици и ставете ги во тавата благо притиснувајќи ги со цел колку можи да се потопат.
6. Печете во загреана рерна на 210С околу половина час , односно додека испари течноста, но сепак да остани сочно.