Испечати

Ванилици со сало - Крешенти

Ванилици со сало - Крешенти

Состојки

  • За тесто
  • 300 гр. -350 гр. брашно
  • 1/2 пециво, можи и помалку
  • прстофат сол
  • 200 гр. свинска маст
  • 150 гр. шеќер во прав
  • 2 ванили
  • 1 јајце
  • 2 жолчки
  • од 1 лимон рендана кора
  • За валкање
  • 2 белки
  • 150 гр. мелени ореви
  • За слепување
  • 100 гр. чоколадо за готвење
  • 1-2 лажици масло

Подготовка

1.Свинската маста со јајцето,жолчките,шеќерот ,ванилата, прстофатот сол се миксира и постепено се додава брашното помешано со пецивото и се меси со рака.Брашното плус, минус зависно од јајцата,тестото треба да биди мазно и средно меко.
2.Тестото се завиткува во стереч фолија и се става во фрижидер 1 час.
3.После тоа време тестото се дели од 17 -18 гр. и се обликоваат мазни топчиња
4.Во еден сад се ставаат белките и се разматуваат со вилушка.Секое топче се валка
во разматената белка па во мелени ореви.
Се редат во плех .
5.Се печат во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути, зависно од рерната.
6.Кога ќе изладат се слепуваат две по две со стопено чоколадо, да не е многу течно или со нутела.
Нека се исуши чоколадото и можат да се ставаат во кутија со капак.
Колку повеќе стојат, поубави се.
На здравје!