Домашно лепче со семки
Состојки
- 500гр брашно
- 450мл вода
- 2паковки сув квасец
- 2лажици зејтин
- 1лажица семки од тиква
- 1лажица ленено семе
- 1/2лажиче афион
- 1лажица сончоглед
- 1лажица хималајска сол
- 1/2 лажиче буковец
Подготовка
Преубав мек леб. Се меша со лажица, не се меси со рака.
Подготовка:
1. Квасецот растворете го со водата и додајте многу малку шеќер. Додајте го брашното, солта и маслото, а потоа и различните видови на семиња. Зачинете со буковец. Мешајте убаво со лажица дрвена и оставете да надојде.
2. Уште еднаш промешајте штом ќе порасне тестото, а потоа префрлете го во тава, што претходно сте ја намрсиле со маргарин. Попрскајте го со малку брашно на површината. Оставете пак да нарасне и печете во загреана рерна.
3. Кога е печен оставете да одмори малку, па вадете. Имате преубав крцкав и вкусен мек леб.
Нека ви е на здравје