Испечати

Пирошките на Сара (пирошки од леб)

Пирошките на Сара (пирошки од леб)

Состојки

  • 3 јајца
  • 10 парчиња тост леб бел
  • 3 лажици кисело млеко
  • 10 парчиња гауда
  • 5 парчиња виршли
  • 8 лажици лебни трошки

Подготовка

Еден рецепт кој мојата ќерка Сара го прави долго време.
Потребно е тост леб, по можност бел ( тој подобро се развлекува со сукалката)
Ја отстрануваме корката и ги редиме во чинија и ги ставаме во микрото.
1 минутка.
Откако се така омекнати, веднаш со сукалката ги расукуваме.
Колку е големо лепчето толкаво парче кашкавал го постиламе.
На самиот раб ставаме парче виршла.
По вкус можете да го премчкате и со кисело млеко.
Свиткајте го во ролна и задржете го така во таа положба со чепкалки.
Во сад ставете матено јајце, а во друг лебни трошки.
Премачкајте ги пирошките во јајце, па во презла и запржете ги.
Постепено вадете ги чепкалките при пржењето.
Кога се заруменети, вадете ги на кујнска хартија.
Ова е нашата честа закуска, која ни ја подготвува нашата ќерка Сара.