Пиперки со кромид и лук во сенф
Состојки
- 30 пиперки ками
- 5 средни главици лук
- 5 средни главици кромид
- 600 гр сенф
- 200 мл масло
- За обарување на зеленчукот
- 250 мл вода
- 250 мл киселина (било која)
- 3 лажици шеќер
- 2 лажици сол
Подготовка
Подготовка:
1. Исечкајте ги на ситни парчиња пиперките, кромидот и лукот.
2. Во тенџере на рингла ставете ги состојките да се обарат до зовривање. Додадете го сечканиот зеленчук и обарете го 10 минути. Потоа извадете го и оставете го да се цеди 3-4 часа.
3. Во длабок сад измешајте го сенфот убаво со маслото и потоа зеленчукот.
4. Пиперките соберете ги во стерилизирани тегли и чувајте ги на ладно и темно место. Одлично е како додаток со јадења од месо или како мезе.