Испечати

Полнети тортиљи

Полнети тортиљи

Состојки

  • 6 тортиљи
  • 300 гр мелено месо
  • 2 лажици маслиново масло
  • ½ главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • ½ лажиче сол
  • ½ лажиче мешан сув зачин
  • ¼ лажиче црн бибер
  • Сос
  • 4 лажици грчки јогурт
  • 2 лажици кечап
  • 2 лажици течност од кисели краставички
  • 1 лажица соја сос
  • 2 лажички сенф
  • ½ лажиче лук во прав
  • ½ лажиче кари
  • ½ лажиче оригано
  • 200 гр рендан кашкавал
  • 6-7 кисели краставички

Подготовка

Подготовка:

1. Во тавче на оган го ставаме маслиновото масло да се загрее. Кромидот ситно го сецкаме и го ставаме да се пржи. Лукот ситно го сецкаме и го додаваме во тавчето. Го додаваме меленото месо да се испржи. Ги додаваме солта, мешаниот сув зачин и црниот бибер.
2. Сос - Во длабока чинија ги ставаме сите состојки за сосот, промешуваме да се соединат состојките.
Тортиљата ја ставаме во чинија, ставаме 2 лажици од сосот и ја премачкуваме. На едната половина ставаме од месото, врз него ставаме кашкавал и кругови кисели краставички. Преклопуваме. Тортиљата ја ставаме на суво тавче на оган да се потпече од двете страни и да се растопи кашкавалот. Постапката ја повторуваме со преостанатите тортиљи. Послужуваме.