Карфиол и брокула со јајца
Состојки
- околу 0,5 кг карфиол и брокула (мешано или едно од нив)
- 4-5 парчиња парчиња свеж власец или 1-2 млад кромид во замена
- 1-2 чешниња лук
- 3-4 јајца
- путер, сол и црн бибер
Подготовка
Подготовка:
1. Зеленчукот искинат на помали парчиња сварете го во солена вода да омекни. Потоа извадете го со решетка лажица на страна.
2. Во тавче ставете парче путер и ситно исечканиот власец или кромид заедно со лукот многу ситно исечкан или поминат на преса. Додадете го зеленчукот искинат на поситни цветчиња и се запржете. На крај додадете ги јајцата претходно изматени со сол и бибер. Можи да го користите како самостоен оброк или како прилог со јадење.